header

Australienska Öppna

Under de två sista veckorna i januari avgörs varje år turneringen Australienska Öppna, som är den första och även den äldsta av de fyra Grand Slam-turneringarna under en säsong. Matcherna spelas i staden Melbourne och har så gjorts sedan starten 1905. Dock har man vid vissa tillfällen under de tidigare åren flyttat turneringen till andra städer av olika anledningar. Man använder sig av hard court-banor sedan 1988 och därförinnan spelades samtliga matcher på gräsbanor. Vid en del tillfällen har man dessutom fått hålla en del matcher inomhus på grund av det varma klimatet som råder i Australien under vintern. Detta gör man genom att utrusta sina ordinarie banor med ett uppfällbart tak.

Grenarna som finns att spela i är singel för dam och herr, dubbel för dam och herr samt mixad dubbel. Dessutom har man en speciell turnering för juniorer, samt tävlingar för rullstolsburna spelare.

Trots att turneringen funnits i över hundra år så har den inte varit en stor mästerskapsturnering från början. Det var först 1924 som det internationella tennisförbundet tog beslutet att införa seeding inför turneringen och då samtidigt började allt fler internationella spelare att delta. En annan stor anledning till att detta dröjt var att det för många var krångligt att ta sig till Australien, då man var tvungen att resa med båt, en resa som från Europa tog flera veckor. 1969 blev Australienska Öppna öppen för såväl amatörer som proffs, vilket lockade större publik till matcherna. Detta var även första året som det idag officiella namnet användes.

Under åren så har svenska tennisspelare vunnit Australian Open vid ett flertal tillfällen. Mats Wilander, Stefan Edberg och Thomas Johansson har alla vunnit herrsingeln 3 respektive 2 och 1 gånger vardera. Även i dubbel har det blivit svenska segrar genom Jonas Björkman, Stefan Edberg och Anders Järryd. De två sistnämnda vann tillsammans herrarnas dubbel 1987 när de besegrade den australienska duon Peter Doohan och Laurie Warder.

Totalt delas 40 miljoner australienska dollar ut till de högst placerade spelarna i turneringen. Dessutom får vinnaren i damsingeln ta hem trofén Daphne Akhurst trofé och vinnaren i herrsingeln får ta emot Norman Brookes trofé. Bägge dessa priser har fått sina namn från australienska spelare som gjorde stora framgångar under turneringens tidiga år.