header

Wimbledon

Likt US Open så är även Wimbledon en av de fyra tävlingar som spelas under tennissäsongen. Turneringen spelas varje år under juni eller juli månad i Wimbledon som ligger strax utanför London. Här har spelen hållits sedan de startade år 1877, vilket gör Wimbledon till den äldsta av grand Slam-turneringarna. Här tävlar man i grenarna dam och herr singer, dam och herr dubbel samt mixad dubbel.

Den allra första upplagan av Wibledon bestod av ett singelmästerskap för herrar som vanns av Spencer Gore. I publiken fanns ungefär 200 personer, vilket är en mycket stor skillnad mot den halva miljon människor som idag åker för att se turneringen på plats, samt de miljontals som följer det hela via tv-sändningarna. Från och med 1884 hölls även tävlingar i dubbel samt en turnering för damer, där den allra första vanns av Maud Watson.

Till en början så spelades mästerskapet med systemet All Comers Round och Challenge Round, vilket innebar att den regerande mästaren hade en direktplats i finalen där den spelare som tog sig längst i turneringen fick chansen att utmana om titeln. Dock avskaffade man detta system på 20-talet och idag har alla samma chans att få spela i finalen. Det finns dock flera spelare som lyckats vinna turneringen flera år i rad och rekordet har William Renshaw som höll titeln mellan 1881-1886, samt Martina Navratilova som höll den mellan 1982-1987. Därefter är det flera spelare som vunnit titeln fem år i rad och däribland finns svenske spelaren Björn Borg som vann Wimbledon 1976-1980.