header

Us Open historia

Tennis har funnits länge, men var mest en social sport som man spelade för att umgås. Några få turneringar hölls på lokal nivå på skoj. Precis som med många andra sporter så exploderade det inte om tennis, men det gick fort. Intresset ökade och tillslut började man hålla mer seriösa turneringar i tennis för att sedan expandera till turneringar mellan andra städer, länder och världsdelar.

Det allra första nationella mästerskapet i USA hölls 1881. Sporten hade då funnits ett tag, men mest som något roligt man gjorde vid tebjudningar. Det första mästerskapet kallades för US Lawn Tennis Championships. Turneringen kunde enbart spelas av personer anslutna till USA National Law Tennis Associaton, organisationen som höll i turneringen. Vinnaren då blev 19-åriga Richard Sears. Han fortsatte att vinna sex år i rad innan han fick kliva av prispallen.

En tävling för damer kom inte förrän 1887. Till en början spelades tävlingarna på olika platser men 1915 flyttade herrtävlingen till Forest Hills, Queens, New York. Det var en anläggning som ägdes av klubben West Side Club. 1921 flyttades även damtävlingen dit. Då spelades både dam och herrturneringen på samma plats. Turneringen spelades dock inte enbart i Forest Hills. 1946 till 1967 så spelades dubbeltävlingarna i tennis i Chestnut Hill medan singel och mixed dubbel spelades i Forest Hill.

Till en början tillät man bara amatörspelare att delta i turneringen. Detta var för att främja tennisspelandet och ett försök att öppna upp intresset för allmänheten. Också att inkludera de som spelade tennis. När tävlingen sedan officiellt blev US Open 1968, kunde såväl amatörer som proffs delta. Dessutom spelades alla matcher i Forest Hill. Inte förrän 1978 flyttade US Open till anläggeningen som idag fortfarande används i Flushing Meadows, Manhattan. Arthur Ashe Stadium som det heter har plats för hela 20 000 åskådare, något som behövs när US Open går av stapeln.

Det är många tennisspelare i US Open som vunnit flera gånger. Förutom Richard Sears så har William Larned vunnit singeltiteln 7 gånger. Även Bill Tliden har vunnit US Open sju gånger. De som vunnit US Open flest gåner är Louise Brough och Margaret duPont som vann dubbelsegern 12 gånger. Svenskar däremot är inte så bra på US Open. Den bästa svensken i US Open har varit Stefan Edberg som vunnit 2 gånger; 1991 och 1992.