header

Tennis som OS-gren

Tennis har en liten speciell historia när det kommer till OS då grenen har varit med sen år 1896, men försvann år 1928 för att sedan återvända 1988. År 1968 och 1984 var det endast en uppvisningssport där utövarna fick medaljer, som dock inte räknades med i den officiella medaljfördelningen.

En uppvisningssport är med i OS för att marknadsföra själva sporten då den kanske har förlorat popularitet. Trots att tennisen har haft en lite svängig väg när det kommer till OS så är den här för att stanna. Nu är tennis en självklar sport i OS och det kan ha att göra med att det är en hel del kända namn som dyker upp när det vankas OS. Du hittar till exempel systrarna Williams på damsidan och på herrsidan, den regerande olympiske mästaren Andy Murray. Sverige har också haft framgångar inom tennis, främst på herrsidan inom dubbeln.

Reglerna under OS är detsamma som på vilken annan tävling som helst. Det är samma storlek på planen oavsett om det är singel eller dubbeltävling. Nätet är alltid 0,914 m högt och det finns även en mixedturnering där både kvinnor och herrar kan delta. Då består varje lag av en kvinnlig och en manlig deltagare, sen finns det givetvis den vanliga singeltävlingen samt dubbeltävlingen.