header

Att göra en Grand Slam

Det finns totalt 4 st Grand Slam turneringar, även kallade majors. Alla 4 hålls årligen och är utspridda över ett över. Året inleds med Australian Open som brukar spelas någon gång i mitten av januari. Denna turnering hålls i Melbourne, Australien. Turneringen utspelar sig på arenan Melbourne Park och senaste prissumman som delades ut var 50 miljoner dollar, i mitten på januari år 2017. Underlaget i Australien Open är hard-court, närmare bestämt Plexicushion.

French Open påbörjas varje år i maj och avslutas i juni. Turneringen kallas även ofta för Roland-Garros på grund av att arenan där turneringen spelas heter så. Prispengarna som delas ut år 2017 är 36 miljoner dollar. French Open är den enda Grand Slam turneringen som spelas på grus.

I juni påbörjas den turnering som av många ses som den mest prestigefyllda att vinna, nämligen Wimbledon. Turneringen kallas även ibland för The Championships och är den äldsta turneringen i historian. Wimbledon spelas på gräs och vinstsumman som delas ut år 2017 ligger på 31.6 miljoner brittiska pund. I augusti och september avgörs den sista av de 4 Grand Slam turneringar, US Open. Turneringen spelas på gräs och vinstsumman som delades ut år 2016 var 46.3 dollar.

Att vinna alla dessa fyra turneringar under ett kalenderår innebär att vinna riktig Grand Slam. De spelare som har lyckats göra detta, i singel eller dubbel är: Don Budge, Rod Laver, Maureen Connolly, Margaret Court, Steffi Graf, Ken McGregor, Frank Sedgman, Maria Bueno, Pam Shriver, Martina Navratilova och Martina Hingis.