header

Franska Öppna

En annan av de stora turneringarna som återkommer varje år är Franska Öppna. Sista veckan i maj och första veckan i juni är tiden då turneringen hålls och är av de fyra stora turneringarna den enda som spelas på grusplaner. Turneringens officiella namn är Les Internationaux de France och har anor tillbaka till 1891. Den exakta platsen där Franska Öppna spelas är Stade Roland Garros utanför Paris. Här tävlar man i grenarna dam och herr singel, dam och herr dubbel samt mixad dubbel.

Första gången som man spelade Franska Öppna pågick spelen endast i en dag och den var bara öppen för spelare som var med i en fransk tennisklubb. Sex år efter starten öppnade man turneringen även för kvinnliga deltagare. Det dröjde ända till 1925 innan spelare från resten av världen fick vara med och spela. Detta skedde då den tidigare turneringen Paris Franska Internationella Tennismästerskap inkluderades i Franska Öppna.

Under åren så har vi haft ett par svenska vinnare i Franska Öppna. Sven Davidson vann herrsingeln 1957, efter att ha nått finalen de två tidigare åren men där förlorat. Björn Borg har vunnit turneringen sex gånger under sin karriär och Mats Wilander vann turneringen tre gånger på 80-talet. Lennart Bergelin tog tillsammans med tjeckiska Jaroslav Drobný hem herrdubbeln 1948. Andra svenskar som vunnit dubbeln är Anders Järryd, Hans Simonsson och Jonas Björkman.

Förutom att dela ut priser till de tennisspelare som lyckas allra bäst i turneringarna så utser man även en spelare som får ta emot Citronpriset. Detta pris går till spelaren som varit mest grinig under turneringens gång.